Europol efterlyser mer samarbete mot båtmotorstölder

Men Thomas Andersson, polis från Lysekil och grundare av Polisen Båtsamverkan Väst, säger dock till Radio Väst i ett radioinslag 14 april att möjligheterna att utreda stölderna blir stadigt bättre. Han upplever att det inte är så svårt att få kontakt med kollegor i andra länder om stölder av båtmotorer.

I Sverige har det stulits båtmotorer för omkring 200 miljoner kronor årligen de senaste åren. Till skillnad från en del andra länder (Norge till exempel) använder polismyndigheten i Sverige ett och samma system numera istället för som tidigare när det var uppdelat länsvis i olika polisområden.

Information behöver samköras mellan EU-länderna

Med mer data från ländernas polismyndigheter skulle informationen kunna samköras, för att se om flera utredningar mot samma misstänkta pågår i olika länder, säger Michael Will, gruppchef för grov organiserad brottslighet på EU:s polismyndighet Europol till TT.

Radioinslaget av LG Övermyr här: P4 Väst, Europol efterlyser…

Aktiv Facebooksida: Polisen Båtsamverkan Väst

Foto: Polisen Båtsamverkan Väst

Så här skriver Polisen Båtsamverkan Väst den 28 april:
ALL TIME HIGH? 

”Ja, man skulle kunna tro det när det gäller stölder av stora båtmotorer. Från att det varit lugnt är det mycket stölder av båtmotorer nu och det är stora motorer. Det är viktigt att ni ser till era båtar!!! Vi vet att lås förlänger stöldförsöket och vi vet att spårsändare gör att vi i många fall kan följa och gripa båtmotortjuvar. Hur har du gjort på din båtmotor?
Tack för att du delar och gillar inläggen för då ser fler och kanske gör något med sin båtmotor så det blir svårare för ligorna”

Till Facebooksidan: Polisen Båtsamverkan Väst