Tidigare har skärgårdsföretagare med båtar som används yrkesmässigt, hamnat under skatteverkets granskning gällande förmånsbeskattning. Det grundar sig på att båten potentiellt kan användas även privat även om den ägs i företaget. I flera fall har de förmånsvärden som skatteverket kommit fram till varit orimligt höga och kunnat få stora konsekvenser för skärgårdsbons ekonomi. Och nu verkar det som om det är fyrhjulingarna som är i fokus. 

Läs här vad tidningen Land Lantbruk skriver i frågan. I artikeln finns också några viktiga punkter att beakta om man har fyrhjuling (eller för all del andra inventarier) i företaget och vill förbereda sig för en dialog med Skatteverket. I lantbruksmedia har flera debattörer konstaterat att resonemanget om att saker ”kan användas privat” går att dra in absurdum: Man kan åka traktor till affären och handla, man kan slå gräsmattan på tomten med slåtterkrossen, man kan rensa trädgårdsdiken med grävmaskinen. Men i samma anda framfördes att en bilhandlare ju faktiskt kan använda sina lagerbilar privat….

Som vanligt gäller det som företagare att var förberedd, ha goda underlag och argument.

Här ett debattinlägg till i Land

Fyrhjulingar har många användningsområden i skärgården, inte minst för transporter på öar utan biltrafik, i djurhållningen, i skogen… Foto: Strandman, Sand, Nämdö