Hur funkar det i verkligheten?

SVT har hälsat på SRF:s ordförande Sune Fogelström på Möja där hans vattenreningsverk används i projektet Cirkular Water Challenge som Skärgårdsbryggan berättat om tidigare.
För att spara på vattnet har gästerna på restaurangen Wikströms fisk på Möja varit hänvisade till torrdassen under sommaren. Men nu kan de använda de vanliga toaletterna året om – ett nytt projekt för att spara vatten i skärgården har lett till att toaletterna nu spolas med hjälp av renat avloppsvatten, rapporterar SVT Nyheter Stockholm.

Rening av avloppsvatten för toaspolning.
Foto: Stina Wikström Åbrandt

Spolar toan med renat avloppsvatten

Inspirerad av projektet bestämde sig Stina Wikström Åbrandt på restaurangen Wikströms fisk att prova på något nytt.
– Nu när vi spolar kommer det renat avloppsvatten. Vattnet är helt klart och ser ut som vilket vatten som helst, och det luktar ingenting, säger Stina Wikström Åbrandt, som berättar att rörmokaren varit där och dragit nya ledningar dagen innan vi är på besök.

Kan spridas till tusentals öar

Idén att återanvända avloppsvattnet kom till under ett projekt som KTH driver på Möja, Sandhamn och Oaxen i Stockholms skärgård. Även tre öar i finska och åländska skärgården ingår i projektet.
– Det här skulle man kunna göra på 250 öar i Östersjön, på 2 500 öar i Europa och på 100 000 öar i världen, säger Christian Pleijel, programdirektör på KTH och ansvarig för projektet.

Källa: SVT Nyheter Stockholm