Hundratals ålänningar trängdes vid Mariehamns västra hamn i går när Pommern bogserades in i den nybyggda dockan vid Sjöfartsmuseet. Utan någon direkt förvarning, mer än att vädret var tillåtande värre med vårsolen högt på himlen, lämnade Pommern Landskapskajen, på andra sidan Svibyviken, och gled in i den nybyggda torrdockan.

Nyrenoverad mesanmast

Under tiden hann ålänningarna springa ner till kajen och ta emot världens enda fyrmastade stålbark i ursprungligt skick. Sedan slutet av 2016 har Pommern varit stängd för renovering samtidigt som den nya kajen nedanför sjöfartsmuseet har växt fram.

– Detta betyder mycket för museet. Vi har under de här åren jobbat mycket med själva upplevelsen ombord på Pommern inför öppnandet första maj. Däcksbytet, som blev klart förra året, var ett stort arbete. Även mesanmasten har renoverats och lyftes på i dag, berättar Heidi Viktorsson, intendent och förmedlingsansvarig på Ålands Sjöfartsmuseum.

Mycket fokus har lagts på tillgängligheten. En ny gångbro har byggts från museet till fartyget och de nya trapporna, som går genom lastlucka två och tre har blivit bredare och har lägre lutning. Dessutom har man installerat en hiss, som går från väderdäck hela vägen ner till lastrummet. Alla aktiviteter på mellandäck ligger nu på samma plan och är anpassade att möta behoven från olika besöksgrupper. I lastrummet har man stuvat om barlasten och byggt om det befintliga besöksdäcket för att öka tillgängligheten.

Pommern hemma i nya dockan. Foto: Henrik Ekberg

Läs hela notisen

Källa: sjofartstidningen.se