Det unika projektet är döpt till Optimist för havet, och drivs av Håll Sverige Rent, Svenska Seglarförbundet och Sjöräddningssällskapet tillsammans. Projektet finansieras av Postkodlotteriet under en 3-årsplan.
– Vi vill dels berätta om det stora miljöproblemet med all plast i havet. Men vi vill också visa att plasten faktiskt är en resurs som går att återvinna och som inte borde hamna utanför återvinningssystemet, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Plastskräpet återvinns och gjuts till optimistjollar

Nu ska plastskräp som samlas in bli till nya fina optimistjollar, meddelar Sjöräddningssällskapet i ett nyhetsbrev. Jollarna ska sedan användas för att sprida kunskap om det stora problemet med plastskräp i haven och samtidigt visa att skräpet faktiskt är en resurs.

I Sverige är Bohuskusten särskild drabbad av marin nedskräpning

Varje år hamnar runt 8 miljoner ton plast i haven. I Sverige är Bohuskusten särskild drabbad av marin nedskräpning. Där spolas skräp motsvarande fem fulla badkar i land varje timme, och mycket av skräpet består av olika plastföremål.

SSRS utnyttjar sina resurser till insamlandet av skräpet

Sjöräddningssällskapet har optimerat fyra av sina miljöräddningssläp till att även fungera för att samla in plast från havet.
– Det är ett bra sätt för oss att utnyttja våra resurser och hjälpa till. Våra frivilliga och medlemmar har en stark relation till havet och vi vill vara med och få fler att få upp ögonen för vilket problem plasten i havet är, säger Niklas Jendeby på Sjöräddningssällskapet.

Läs mer i Sjöräddningssällskapets nyhetsbrev här!

Projektet har en egen hemsida: Optimist för havet och finns förstås också på facebook att följa här.

Hjälp projektet med att fylla i en enkät:

I projektet Optimist för havet vill Håll Sverige Rent, Sjöräddningssällskapet och Svenska Seglarförbundet tillsammans sprida kunskap om problemet med marin nedskräpning, väcka människors engagemang och visa att vi alla kan göra skillnad för havet genom att ändra våra beteenden och konsumtionsvanor.
Det är viktigt för oss att veta vad allmänheten vet om marin nedskräpning. Därför genomför vi två enkäter – en nu och en efter att projektet avslutats om tre år.
Optimist för havet hoppas att du vill hjälpa dem genom att svara på några frågor. Enkäten tar bara några minuter att genomföra och är helt anonym.

Enkäten hittar du här!