Spännande samarbete och samordning prövas i Stockholms skärgård!

Bilden visar hur tokigt det blir för öbor när fraktföretagen har olika utlämningsställen på fastlandet. Bilden togs fram efter en enkätundersökning och ledde till samordningsplanerna.
Ill: Länsstyrelsen Stockholm

I sommar kommer de boende på Utö och Möja att kunna hämta sina paket direkt i sin lokala butik istället för att behöva åka till olika ombud på fastlandet. Detta tack vare att Waxholmsbolaget nu provar att distribuera alla paket från samma plats tillsammans med de dagligvaror man transporterar ut till öarna, rapporterar Tidningen Skärgården.

Under våren har Stockholms läns landsting, Waxholmsbolaget, PostNord, Bring, DHL, DB Schenker, Skärgårdens intresseföreningars kontaktorganisation (SIKO) och länsstyrelsen fört diskussioner om hur man genom gemensamma pakettransporter kan utöka servicen till skärgårdsborna.

– Nu åker alla paketen från Västberga med samma leverantör som åker ut till butikerna. Det är en både enkel och genialisk idé. Frågan är varför det inte har gjorts tidigare, men det är väl för att ingen har samlat dem på det här sättet tidigare. Paketdistributörerna kanske inte har vetat om att det går såna här leveranser ut i skärgården heller, säger Tomas Norberg, utvecklingsledare på länsstyrelsen till Tidningen Skärgården.

Tomas Norberg hoppas att detta försöksprojekt ska falla väl ut och leda till att man framöver kommer att kunna leverera paket ut till alla skärgårdsöar.
– Det är en viktig service för att man ska kunna leva och bo i skärgården. Paketen kommer bara att bli fler och fler och vi måste tillgodose det behovet, säger Tomas Norberg.

Läs hela artikeln i Tidningen Skärgården här!