Kan järn och rost vara lösningen på övergödning?

Den frågan ställer sig forskarna i ett experiment som just nu pågår i Östhammar. Granfjärden i Östhammar är en av de mest övergödda skärgårdsvikarna längst hela svealandskusten. Fjärden ligger innanför Östhammarsfjärden och utmärker sig genom att vara en grund och innesluten vik. Det rapporterar SVT Nyheter Uppsala.
– Det är orsakat av dålig rening och utsläpp till vattnet. En annan orsak kan vara att det läckt in övergödning från Östhammarsfjärden som sedan länge är i ganska dåligt skick, säger Emil Rydin, som är projektledare på stiftelsen BalticSea2020 till SVT Nyheter Uppsala.

Samarbete mellan stiftelsen BalticSea2020 och Östhammars kommun

Arbetet är ett samarbete mellan stiftelsen BalticSea2020 och Östhammars kommun. Experimentet är en fortsättning på projektet Levande kust.
Tidigare har man med framgång renat Björnöfjärden på Värmdö med en aluminiumlösning. Nu gör man ett försök att åstadkomma något liknande i Granfjärden, men med en annan metod.
– Med att tillsätta järn hoppas vi att få fosforn att bindas till bottnarna och då inte längre driva algblomningarna, säger Emil Rydin.

Hela nyhetsinslaget här!
Källa: SVT Nyheter Uppsala

Hur mår ditt vatten?

Utmed Svealandskusten kan man hitta ”sitt vatten” på hemsidan Svealandskusten/havet.nu. Här skriver kommunerna själva om sina projekt, vattenarbeten, provtagningar och undersökningar.
Ett exempel på det är Östhammar kommuns redogörelse för sina vattenarbeten, som beskrivs ovan.

Om Östhammars kommun – en del av Roslagen
Källa: Svealandskusten.se

Ingressbild: Översvämmad strandäng i Granfjärden. Foto: Camilla Strandman