Undrade du vad det var som hände i lördags i Södermanlands farvatten? Här kommer förklaring:

Under förmiddagen lördagen den 15 september saknas en segelbåt som avgått dagen innan från Södertälje mot Arkösund. Det är inledningen till en omfattande sjöräddningsövning som genomförs i just vattnen mellan Bråviken och Södertälje/Landsort.

Larmet om den saknade segelbåten tas emot av sjö- och flygräddningscentralen i Göteborg som genast startar en omfattande räddningsinsats. Fartyg och resurser från Sjöräddningssällskapet, den kommunala räddningstjänsten, Sjöfartsverket, Försvarsmakten, Kustbevakningen, polisen och ambulanssjukvård skickas mot området för att undsätta de människor som förmodas vara i nöd. Under övningen inträffar ytterligare händelser som sätter samhällets resurser att lösa en större sjöräddningsinsats med många skadade människor inblandade på prov.

– Det övergripande syftet med övningen är att öva samverkan mellan alla inblandade parter. Finns det resurser och struktur för att hantera en liknande händelse? Hur kommer samverkan och samband på plats att fungera? säger Göran Johansson, regional sjöräddningssamordnare vid Sjöfartsverket.

Sjöfartsverket ansvarar för sjö- och flygräddningen i Sverige. Ansvaret gäller kust- och havsområdet samt Vänern, Vättern och Mälaren, förutom hamnområdena. Sjöräddningsansvaret gäller även isolyckor inom de ovan nämnda geografiska områdena. Verksamheten bygger på samverkan mellan myndigheter, organisationer och rederier. Därför deltar flera parter i övningen.

Övningen pågår i ovan nämnda vatten kl. 09-16 på lördagen den 15 september.

Under övningen kan det förekomma lågt flygande helikopter samt många båtar i rörelse i området. Vi beklagar eventuella störande effekter och hoppas på er förståelse för att vi behöver öva sjöräddning i just skärgårdsmiljö.

Källa: Sjöfartsverket Läs mer HÄR

Bild: Räddningshelikopter AW139
Foto: Sjöfartsverket