Köer och långa väntetider i kollektivtrafiken påverkar kvaliteten på besökarnas upplevelse av huvudstaden.

Besöksmålen förlorar besökare och tappar intäkter när transporterna inte fungerar. Därför föreslår Stockholms Handelskammare 20 åtgärder för bättre fungerande kollektivtrafik till fyra olika besöksmål.

Stockholms Handelskammares förslag syftar till att förbättra tillgängligheten till Artipelag, Tallink Silja i Värtahamnen, Djurgården och Magasin 9. Lotta Andersson, projektledare på Stockholms Handelskammare, menar att kollektivtrafiken i dagsläget gör att besöksmålen har svårt att nå sin fulla potential.

– Ett exempel vi tittat på är konsthallen Artipelag på Värmdö. Från centrala stan tar man sig dit på drygt 20 minuter om man åker bil, men med kollektivtrafik tar det i princip en timme. På helgerna, när behovet är som störst, går bara tre turer. Det är klart det påverkar starkt negativt, säger Lotta Andersson.

– Artipelag har tvingats ta beslut om att inte ha kvällsöppet på restaurangen och intäktsmässigt ger det ett bortfall på mellan 40 000 och 50 000 kronor för varje kväll. Med bättre kollektivtrafik skulle besöksmålet kunna växa, säger Lotta Andersson.

På Djurgården finns flera av Sveriges största attraktioner samlat, bland annat Gröna Lund, Skansen och Vasamuseet. Tillgänglighetsproblemen till Djurgården har successivt kommit smygande under ett sekel och i dagsläget räcker kapaciteten på spårvagn och buss inte till.

Foto: Artipelag

Läs hela notisen

Källa: Stockholms handelskammare