Välkommen till Kalmar, Rescue Kersti Hydén!

Äntligen har vi fått en räddningsbåt i Victoria-klassen. Detta är en båt specialkonstruerad för sjöräddning, och den kommer utöka vår förmåga att rädda liv i Kalmarsund.

En avancerad sjöräddningsbåt redo för uppdrag

Sent i maj kom hon till oss, Kersti Hydén. Vi har sedan dess fyllt henne med utrustning och utbildat våra frivilliga sjöräddare på att hantera henne. Den 10 juni togs hon i aktiv drift och blev då operativ för sjöräddningstjänst. I samma veva skickade vi vidare vår båt Rescue Swedbank till Mariestads sjöräddningsstation.

Rescue Kersti Hydén byggdes 2012 efter att rådmannen Kersti Hydén testamenterat en stor summa pengar till Sjöräddningssällskapet.  Båten var tidigare stationerad i Strömstad,  där den varit i kontinuerlig tjänst och räddat många liv. Inte minst har båten använts vid otaliga ambulanstransporter från öarna i Kosterskärgården. Under åren i Strömstad sköttes båten omsorgsfullt av dedikerade frivilliga sjöräddare, och är idag i ett fantastiskt gott skick.

Att Rescue Kersti Hydén kommit till oss innebär ett stort lyft för sjöräddningsverksamheten i Kalmar. Dels är hon större än vår tidigare båt och kan enklare bogsera tyngre båtar, men framförallt är hon mer avancerad och en bättre arbetsplattform för våra frivilliga. Dubbla motorer gör henne mycket lättare att manövrera i trånga utrymmen. Båten tillhör Victoriaklassen, som ofta kallas för ”12:a” eftersom den är 12 m lång. Denna båttyp är specialdesignad för sjöräddning. Den rör sig bra i grov sjö men också i den krabba sjö som är så karaktäristisk för Kalmarsund. Detta betyder att vi kommer kunna hålla högre fart ut på uppdrag, när så krävs. Dessutom är båten utrustad med många avancerade system, som tex inbyggda läns- och brandpumpar, avancerad navigationsutrustning, möjlighet att pumpa drivmedel till en haverist, bår och bårstativ, mm mm.

Vi är mycket glada och stolta att ha fått en så avancerad sjöräddningsbåt till Kalmar. Om du har vägarna förbi Tullhamnen (vid Hamncaféet) kommer du se henne ligga vid kaj. Om hon inte är ute på uppdrag, förstås.

Källa: Sjöräddningssällskapet, läs mer här

Sjöräddningssällskapet i Kalmars nya båt, Kersti Hydén
Foto: SRSS