Marinen, armén och flygvapnet rekryterar

Den militära grundutbildningens första månader är sig lik oavsett vilken vapengren rekryterna tillhör, därefter påbörjar de sina respektive befattningsutbildningar och blir specialister inom sina områden. Elin Herner påbörjar i dag sin utbildning vid Sjöstridsskolan i Karlskrona för att bli signalmatros.
– Jag önskar att jag hade kunnat träna lite mer sista tiden, men mentalt är jag redo

Totalt 4000 personer, de flesta födda år 2000

På flera håll i landet har en ny kull rekryter alltså påbörjat den militära grundutbildningen. Totalt kommer strax över 4 000 personer att påbörja en militär grundutbildning under perioden 1 juni 2019 till januari 2020. Lejonparten av rekryterna är födda år 2000 och har blivit antagna via plikt. Men det är fortfarande möjligt att söka frivilligt vilket drygt 20 procent av årets kull gjort. Oavsett om man sökt frivilligt eller kallats till mönstring och därefter blivit uttagen via plikt så är utbildningen och dess villkor densamma för alla.

Läs mer här om nyrekryteringen

Källa: Försvarsmakten

Marinbloggen om övning och utbildning samtidigt

Vid den här tiden på året har fartygen precis fått nypåmönstrad personal som ska utbildas och jacka in i besättningen. Samarbetsförmåga är i fokus när man lever så tätt inpå varandra som ombord på ett fartyg som kastat loss för två och en halv vecka till sjöss.

Läs hela blogginlägget här!

Källa: Marinbloggen

Vinjettbilden: Foto: Rebecca Landberg / Försvarsmakten