Naturvårdsverket positiv

Nu kommenterar Naturvårdsverket önskemålen om utökad jakt på sälar i Bottenviken. Myndigheten är positiv till idén, men menar att det först krävs lagändringar, rapporterar P4 Västerbotten.
– Det är inte aktuellt att skjuta fler sälar än vad som krävs vid skyddsjakt. Däremot har det varit en ganska stark ökning i antalet sälar som fälls i skyddsjakt, och det är ju för att behovet också ökat för det, säger Nils Mårtensson som jobbar på viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket

Borde finnas en annan förvaltningsform av sälar

Han betonar att Naturvårdsverket anser att det borde finnas en annan förvaltningsform av sälar.
– Det skulle kunna gå att jaga säl på andra villkor. Det är ett förslag som bereds hos regeringen, säger han till P4 Västerbotten.

Källa: P4 Västerbotten. Hela inslaget här!

Mer om eventuell licensjakt på säl

SVT Norrbotten rapporterade, för en vecka sen från en konferens i Luleå, om att det växande sälproblemet i Bottenviken kan vara på väg mot en lösning. Om ett år kan licensjakt vara infört och då kommer säl att kunna jagas som älg. I TV-inslaget intervjuas den rutinerade säljägaren Anna-Carin Westling som förövrigt Skärgårdsbryggan hade en notis om tidigare i år.

Önskemål om regional sälförvaltning

Länsrådet Johan Antti vill att länsstyrelsen i framtiden ska få en regional sälförvaltning för att bland annat bestämma kvoter på avskjutning.
– Om vi kan klara det när det gäller rovdjuren så klarar vi också att förvalta sälarna som nu blivit för många och en allt för stark art, säger han till SVT Norrbotten.

Som älgjakt

Och så kan det bli också, enligt Kristina Yngwe (C), ordförande i riksdagens miljö-och jordbruksutskott. Hon tror att säl kan jagas som älg redan om ett år.
– Om man tittar på de motioner som kommit in till utskottet om sälar så finns det en majoritet av partier som vill införa licensjakt och jag tror att det blir så också, säger Kristina Yngwe till SVT Norrbotten.

Källa: SVT Norrbotten. Hela inslaget här!

Internationellt säl- och skarvprojekt i Östersjöområdet

Det är de lokala fiskerigruppernas gemensamma ansträngning för att bevara historiskt och kulturellt värdefull näring: det småskaliga kustnära yrkesfisket.
Fjorton fiskerigrupper från Finland, Estland, Sverige och Tyskland har alltså startat ett samarbetsprojekt som strävar efter att trygga framtiden för det kustnära småskaliga yrkesfisket.

Målsättning är att öka samhällsdebatten

Samarbetsprojektet samlar ihop information om säl- och skarvskadorna och har startat en undersökning där man utreder säl- och skarvstammarnas effekter på det småskaliga kustnära yrkesfisket i Östersjön. I undersökningen intervjuas ca 300 yrkesfiskare runt Östersjön och den genomförs i samarbete med Naturresursinstitutet LUKE. Målsättning är att öka samhällsdebatten om yrkesfiskets kris och säl- och skarvproblemens effekter på såväl nationell som EU-nivå.

Källa: Baltic Fisheries. Läs om samarbetsprojektet här!

Vinjettbild: Gråsälar Foto: Yummifruitbat, Wikimedia Commons