Det har i många år talats om att kollektivtrafiken i Stockholms län borde likabehandlas oavsett om det är på land eller till sjöss. Från olika håll har framförts förslag om ett enhetligt biljettsystem, samma taxor och möjligheter till omstigning mellan landtrafik och båtar.  Redan för några år sedan genomfördes att man kan betala med samma reskassa- kort både på land och i båttrafiken, men det har inte gått att åka på månadskort för buss/tåg/T-bana. Flera frågor har diskuterats i dessa sammanhang, t ex vad skulle hända om månadskort gäller på Waxholmsbåten och det blir en strålande dag och 10 000 människor står på Strömkajen för att åka ut i skärgården… Och även privata rederier har framfört oro att bli helt utkonkurrerade av den landstingsdrivna sjötrafiken om vanliga månadskortet gäller även på Waxholmsbolagets fartyg. Nu inleds i alla fall ett provår, då månadskort gäller på Waxholmsbåtarna under lågsäsongen.

Nu går det att åka Waxholmsbåt på SL:s månadskort. Passa på att ta en tur i vinterskärgården. M/S Skarpö feb 2010 vid Östanvik, Nämdö. Foto: Camilla Strandman

Så här skriver Tidningen Skärgården:

Idag, (9/1 red:s anm) börjar landstingets biljettförsök att gälla ombord på Waxholmsbolagets båtar.
 Redan på de första morgonturerna märktes en markant ökning av antalet påstigande passagerare.

Det var gott om folk på Waxholmsbåten M/S Värmdö imorse.

– Igår, alltså innan biljettförsöket började gälla, var det ett 80-tal passagerare på de två pendlingslinjerna som satts in nu när vintertidtabellen gäller. Idag är det 125 passagerare så visst är det en ökning, säger Jesper Lundgren, besättningsman på M/S Värmdö.

Han tycker att biljettförsöket är bra även om han tror att den största ökningen bland antalet resenärer framför allt kommer att vara bland båtpendlarna.

– Men förhoppningsvis hittar några fler ut till skärgården också, säger han.

För nackabon Hans är det ovanligt att ta båten till jobbet om morgnarna.

– Det är synd eftersom jag bor 50 meter från bryggan där jag kliver på. Men jag har tyckt att det varit för dyrt att ha både båtkort och SL-kort. Nu kommer jag däremot att utnyttja sjövägen mycket mer, säger han.

Flera andra resenärer tidningen pratat med instämmer i att de nu kommer åka Waxholmsbåt oftare. Med på morgonturen var även skärgårdslandstingsrådet Gustav Hemming (C). Han kan däremot inte lova att försöket kan ge fler turer under lågsäsong. Biljettförsöket gäller fram till den 29 april i år och börjar sedan gälla igen mellan den 3 september och den 9 december. Därefter ska försöket utvärderas.

Källa: Tidningen skärgården

Läs artikeln här