Stockholm skärgårds egna ”hurtigrutt” 24/6 till 18/8

I samband med Nord/Sydlinjens säsongsstart sommaröppnar flera verksamheter i skärgården, eller utökar sina öppettider. Under denna vecka och nästa öppnar museum och gårdsbutiker även om en del faktiskt kämpar på året runt (med begränsade öppettider). Öppettiderna blir åtminstone mer generösa oavsett om man har året-runt-verksamhet eller inte.

De flesta öar som trafikeras av Nord/Sydlinjen har enstaka serveringar och boenden, andra öar som Möja, Sandhamn, Ornö och Utö har ett större utbud. I stort sett varje ö har också små museum, konstutställningar mm. Tänk på att Nord/Sydlinjen går att kombinera i det oändliga med övriga rutter både i Waxholmsbolagets regi och med andra rederier. Det är tyvärr inte helt lätt att korsläsa tabellerna men ta det som en utmaning.

En del nytt på linjen 2019:

  • Fejan i norra skärgården har haft ett stopp hela tiden men nu har Fejans sjökrog öppnat i midsommarhelgen – i ny regi – efter den tragiska branden för fyra år sen när den populära sjökrogen tråkigt nog brann ner. Läs mer om nystarten i Nöjesguiden här!
  • På Blidö får man i år gå iland på Almviks brygga, mitt på öns västsida, då Stämmarsunds brygga ej trafikeras på grund av en försenad renovering. Läs om detta i Tidningen Skärgården här! På öns södra ände trafikeras Glyxnäs som tidigare.
  • Idöborg i södra skärgården, en liten ö i Nämdöskärgården med en intressant historia är ny på linjen för i år.

Koll på vad som händer på öarna i sommar?

Enklast är att checka av Facebooksidan Nord-Sydliga Linjen. Här lägger administratörer på öarna upp publika evenemang, som till exempel Rysshärjningarna, filmvisningar, teaterföreställningar mm.
Sommarkrogen på den lilla vandrarhems- och konferensön Rögrund, som trafikeras av Nord/Syd, har så länge den funnits alltid öppnat måndagen (kl 17) efter midsommarhelgen, långt innan Nord/Sydlinjens existens. På sajten finns exempel på dag- och kvällsmeny samt temakvällar. Strax dags för undertecknad att åka årets premiäråk med Octava till grannön Rögrund för sommarens första skärgårdskrogsmiddag.

Om Nord/Sydlinjen med tidtabell på Waxholmsbolagets sajt

Vinjettfoto: Octava på väg norrut via Kymmendö. Nästa stop är Dalarö. Foto från 2018: Nilla Söderqvist