Den 17 december har KBV 051 bogserat in ett fritidsfartyget till fritidshamnen i Otterbäcken. Därmed avslutade Kustbevakningen sin miljöräddningsoperation och ägaren och ägarens försäkringsbolag tar nu över ansvaret för båten. Ett fiskefartyg tvingades dagen innan avbryta bogseringen av ett fritidsfartyg efter maskinproblem. Fiskefartyget fördes i säkerhet av Sjöräddningssällskapet (SSRS) och Kustbevakningen genomför under söndagen den 17 december en nödbogsering av det drivande fartyget.

Fiskefartyget skulle under lördagen den 16 december bogsera ett fritidsfartyg mellan Karlstad och Grums när maskinproblemen uppstod. Fiskefartyget var tvunget att koppla loss fartyget och Sjöräddningscentralen inledde en sjöräddningsinsats med hjälp av SSRS. Fiskefartyget med besättningen från båda fartygen fördes i säkerhet till Skoghall.

− Det drivande fartyget innebar en fara för miljön och därför inledde vi en miljöräddningsoperation, säger räddningsledare Roger Gebauer. Fartyget har cirka 200 liter diesel samt smörjolja ombord och vi vill förhindra att det kommer ut vattnet.

Foto: KBV

Miljöskyddsfartyget KBV 051 började söka efter fartyget; ett arbete som försvårades av dålig sikt i mörkret på grund av snöfall, kraftig sjögång och nedisning. KBV 051 lyckades under natten lokalisera fartyget i Värmlandssjön, östra delen av Vänern.

Läs hela notisen

Källa: KBV