Stor barnfamilj som flytt från Syrien numera bosatta på Möja

För ca ett år sen kom den syrianska familjen till Möja, en ö i Stockholms skärgård. Dagens Nyheter skrev då om familjens skärgårdsflytt, artikeln kan läsas på webben men endast av DN:s prenumeranter. Bildspelet om fem bilder med bildtext är dock öppen för alla.

Hur påverkas familjen och barnens språkutveckling av livet på en skärgårdsö?

I november 2018 besökte Siham, programledare för SOS – Skolor och Sverige, skärgårdsön Möja för att ta reda på hur famlijens annorlunda liv långt från storstaden yttrade sig. Barnen stormtrivs och de har snabbt integrerats. Det finns inga andra nyanlända på ön och i skolan går det bara svenska elever, skriver UR Play om avsnittet. Som skildras i programmet var det möjabon Eva som ibland jobbar som volontär på kyrkans träffpunkt på Södermalm i Stockholm som möjliggjorde familjens flytt till ön. Det är förstås inte helt enkelt att bosätta sig långt från storstadens facciliteter – inte minst undervisningen på FSI – men famlijen bor ännu kvar kan Bryggvakten intyga, som träffade Eva på Möja härom dagen. Och familjen är numera sju till antalet då det nyligen fått tvillingar. Fem av barnen går i Möja skola/förskola och de stortrivs, som sagt.

Se hela programmet här! Avsnitt 8, ca 30 minuter.

Om programserien på SVT:s UR (Utbildningsradion)

Antalet människor på flykt i världen har aldrig varit så många sedan andra världskriget. År 2015 kom 160 000 människor till Sverige varav 46 000 av dem var skolbarn. För många nyanlända är det svenska skolsystemet väldigt annorlunda och innebär stora utmaningar. I SOS – Skolan och Sverige ger sig programledaren Siham Abdul Aziz ut i Sverige för att träffa några nyanlända barn och deras familjer. Hur går det för dem i den svenska skolan? Vilka är deras största utmaningar?

Mer om programserien här!

Källa: SVT/UR Play.se