Uppmärksammas stort i Stockholms skärgård

Apropå efterlysning av sommarevenemang på öarna. I Stockholms skärgård undgår det väl knappast någon att ostkusten, från Gävle ner till Norrköping, brändes ner av ryssarna för exakt 300 år sen. Här på Skärgårdsbryggan tog vi upp det tidigare i år och det kommer garanterat mer…

Museichefen Marie Svedin och skärgårdslandstingsrådet Gustav Hemming invigningstalar.
Foto: Nilla Söderqvist

Slaget i Stäket

Lördag den 18 maj 2019 var det stor invigning av projektet 300-årsminnet av Rysshärjningarna på museet HAMN som är uppbyggt kring ”Slaget i Stäket” som ägde rum 13 augusti 1719. Museet bygger bland annat på arkeologiska utgrävningar i området där det berömda slaget mellan ryssar och svenskar stod. Notisens vinjettfoto är från invigningen och hämtat från projektets FB-sajt.

Foto: Nilla Söderqvist

I sommar finns nu utställningsmaterialet i hembygdsgårdar och skärgårdsmuseum på öarna i Stockholms skärgård. För att ha koll på det omfattande kalendariet med föredrag och teateruppföranden mm är det lättast att hitta dem på sajterna:

Radio- och TV-inslag om Rysshärjningarna

Det finns ju en mängd litteratur om bakgrundshistorien och texter på webben – inte minst på sajterna ovan – till varför ryssen valde att bränna svenska ostkusten i omgångar. Men varför inte lyssna på några radiopoddar också? Svenskarna var ju inte helt oskyldiga till liknande händelser under stormaktstiden vilket till sist slutade med total katastrof för den redan hårt prövade skärgårdsbefolkningen. Flera städer utmed ostkusten brändes också ner under en rad år innan det till sist blev fred. Historiepodden, länk nedan, är riktigt kul att lyssna på, om man kan prata om ”kul” i krigssammanhang.

  • Vetenskapsradion Historia sände 4 juni ett 45 minuter långt program, att lyssna på i hängmattan…
  • Historiepodden publicerade 16 juni ett timslångt poddavsnitt: 258: Rysshärjningarna.
    Om podcasten: Välkommen till Historiepodden – det magiska gränsland där folkbildning & underhållning möts & bildar en härlig symbios. Varje söndag bjuder gymnasielärarna Daniel Hermansson & Robin Olovsson på rykande inaktuella händelser. Enjoy!
  • TV4 Nyheterna, kort inslag som sändes 6 juni. Här intervjuas bland annat projektledaren Andreas Forsgren, arkeolog och kulturarvspedagog, Stiftelsen Kulturmiljövård.

Källa: Museet HAMN, P1, TV4, Historiepodden, Rysshärjningarna.se, Brända hemman