Här ligger Svartsö, i Värmdö kommun, Stockholms skärgård

Nu har Svartsö skola firat sitt 120- årsjubileum, läs här vad tidningen Skärgården skriver om firandet:

Från griffeltavla till fjärrundervisning

Den dystra trenden med skärgårdsskolor som slår igen en efter en, lyser med sin frånvaro på Svartsö. Här har elevunderlaget varit konstant de senaste åren. Ett stort samhällsengagemang och framåtanda har bidragit till skolans långa livslängd.

I lördags firade Svartsö skola 120 år. Runt 150 personer kom till skolan i solskenet där det bjöds på musikframträdande, rektorstal, tipsrunda, loppis och en gedigen utställning om skolan från då till nu. En av de senaste nyheterna på Svartsö skola är fjärrundervisningen

– Sedan hösten 2016 fjärrundervisar en behörig lärare på Möja våra högstadieelever i kemi via en videokonferenslänk, säger Björn Wikholm, som jobbat i Svartsö skola i 20 år.

Fjärreleverna använder ett digitalt verktyg för att dela dokument, i vilket fjärrläraren kan kommentera elevernas texter i realtid. Fjärrundervisningen och utbytet med Djurö skola är något som Björn Wikholm framhåller som viktiga delar i att Svartsö skola står sig stark.

– För några år sedan blev vi en avdelning till Värmdö skärgårdsskola. Det har gjort oss starkare och gör att vi syns bättre. Våra högstadieelever åker två dagar i veckan till Djurö skola och elever därifrån kommer ut hit, säger Björn Wikholm medan han visar runt genom den matiga utställningen.

Ett 20-tal elever går på Svartsö skola i dag och på förskolan finns ytterligare sex barn. Innan utställning öppnade i lördags uppträdde skolbarnen för fullsatt läktare, tillsammans med musikläraren Anders Forslund. Allt från ”Swing it magistern” till mer moderna alster som Lalehs ”Aldrig bli som förr” tolkades. Astrid, som går i årskurs två på Svartsö skola, var med uppe på scen och har även varit med och byggt upp utställningen. Hennes klass fick i uppgift att föreställa sig Svartsö skola i framtiden

– De äter nog mycket vitaminer i framtiden och åker till skolan i en svävande buss som barnen själva kör, säger Astrid.

Läs hela artikeln i tidningen Skärgården