– Jag hoppas att veckan skall locka några av de tusentals umebor som ännu inte har varit på ön att göra ett besök, säger hembygdsföreningens ordförande Ulla Löfgren. Birgitta Fritzdotter, som var med och startade Holmöveckan säger: – Vi vill ge ett smakprov på de natur– och kulturhistoriska värden som finns på denna pärla mitt i Kvarken. Ön är utsedd som ett riksintresse och den måste upplevas

Veckan inleds måndagen den 16 juli med en aktivitet  som heter ”Skapa med pinnar och trä” och hålls i  täljhörnan på Holmöns Båtmuséeum. Den riktar sig till barn och leds av träkonstnären Kenneth Petersson. Barnens alster kommer att ställas ut till allmänhetens beskådan på ”Holmödagen” den 21 juli.  Samma kväll arrangeras ”Vrak-kafé” på Båtmuséet..  Kvällen anknyter till årets utställningstema ”Vrak och strandfynd”. Göran Burén läser berättelser om skeppsolyckor och Kristina Burén sjunger på samma tema. Thorbjörn Lindberg berättar hur man navigerade med sextant förr i världen.

Foto: Anetté Larm Johansson.

På tisdag är det ”Byns dag”. Då kan man vandra runt och läsa de gamla husens historia.Bakning av ”holmöbröd” med försäljning pågår i Elises bagarstuga. Man kan hälsa på hos ”Sme´ns”, där det relativt nyinflyttade paret Josefin och Petter Lämås bor. Petter visar runt i köksträdgård och hönshus. Han tänder också ässjan och visar den gamla smedjan som är fullt brukbar. Det utrotningshotade Nordiska biet kan beskådas hos Olle. Där berättar han bland annat om den avel som pågår för att rädda det Nordiska biets fortbestånd

På onsdag är det boksläpp på Holmögården. Då berättar Åke Sandström om den nya boken  ”Skvaltor och väderkvarnar”. Den handlar om hur holmöborna malt sitt mjöl från 1500-talet och framåt. Av boken framgår också hur de nära kontakterna på andra sidan Kvarken har satt sina spår. Samma dag kan man besöka två av Holmöns många ”fiskarbastur” , Rossgrundbastun och Sikskärsbastun. Där blir man trakterad med kaffe när man kommer fram. Det kräver dock en ganska ordentlig cykeltur och en promenad genom skogen för att nå målen, men det är värt mödan, På onsdag kväll är det ”Musik i kyrkan”, Medverkande: Kristen Jansen Brodin, flöjt & Rickard Öberg, piano.

 

På torsdag har Olle åter öppet och visar sin biodling. På Holmögården blir det auktion på möbler och prylar som är hopsamlade på ön. Det arrangeras av Holmöns Rödakorskrets. På kvällen blir det berättarkafé med Sara Mossberg som koordinator.

Foto: Anetté Larm Johansson.

Fredag är affärens dag. Då firas att Holmön har en egen lanthandel. Det serveras fika och säljs lotter och erbjuds trevlig samvaro utanför lanthandeln hela dagen. Lördagen är en hemvändardag med försäljning av lokala produkter och gott fika. Det blir stövelkastning för vuxna och barn och dessutom kan alla titta på vad barnen åstadkommit i täljhörnan. I hembygdsgårdens ”sal” pågår utställningen ”På Holmöhemmens väggar”. Det blir också bl.a. en litterär tipspromenad för barn.

 

På söndag slutligen är det ”kyrkans dag”. Den inleds med mässa kl. 11.00. Därefter blir det kyrkfika i kyrkan och en guidad kyrkogårdsvandring.

Holmöns Hembygdsförening