Nu när det höstar till sig och förhoppningsvis stora delar av årets skörd är klar, bjuder Länsstyrelserna in till kurser och studiebesök. I Stockholms län kan fårintresserade besöka såväl Östanviks gård på Nämdö som Malma gård på fastlandet, två ganska olika fårgårdar.

Östanvik är ett skärgårdsjordbruk som har sina betesmarker på flera öar, man har gårdsbutik, grönsaksodling, grönbeteshöns och dikor. Dessutom den sedvanliga ”diverseverksamheten” som skärgårdsbor alltid livnärt sig på. Malma gård är en relativt stor verksamhet med nybyggda stallar för både nöt och får och jordbruksmarken ligger utspridd över stora delar av Värmdö.

Här är Stockholms kurser, obs anmälan senast 11/9

Lammönstring på Östanviks gård, sept 2015 Foto: Östanviks gård

I Uppsala län bjuds det in till besök på Sjökärrets ekogård i Almunge, Där berättar Fia Söderberg om gården och fåren med drygt 40 tackor med Gotlandsfår och Jämtlandsfår. Jämtlandsfåren är en ny ras (2010), ett allroundfår med inkorsad Merino som har en mycket finfibrig och mjuk ull. Fia har tidigare varit genbank för Roslagsfår, men bytt ras då de vill satsa mer på skinn, ull och kött. Fia kommer också att berätta om Ullpodden och Ullförmedlingen som hon driver. På gården finns även några rödkullor, en ardenner, en nordsvensk brukshäst, några gotlandshönor och en gårdsbutik med produkter från fåren.

Därefter åker vi till Åddebo Ull karderilänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster i Hållnäs, som startade 1990 med två anställda och är ett växande företag. Familjen Skytt köper in ull av fårägare med renrasiga djur. De berättar om ull och visar sitt företag med kardverk för bearbetning till kardflor till försäljning. De har även en butik där man kan handla.

Läs mer om Uppsala läns kurser HÄR