Allt vatten måste tas till vara.

Nu kan Storsudret på Gotland bli modell för att hushålla med allt slags vatten: grundvatten, regn och avloppsvatten, skriver Ny Teknik.
– Det behövs vatten på hela Gotland, men Storsudret är det svåraste området att få grundvattenbildning på. Kan vi lösa problemet där, kan vi lösa det även på andra håll, säger Staffan Filipsson, projektledare för testbädden på IVL Svenska Miljöinstitutet till Ny Teknik.

Storsudret del av EU-projekt

Testbädden på Storsudret är ett av tio områden som inom ramen för EU-projektet Nextgen ska anpassa användningen och produktionen av vatten till den cirkulära ekonomin.
– Att Storsudret togs med i Nextgen visar att testbädden kommer stå sig bra på ett internationellt plan. Det är också så vi i Sverige kan bidra till att lösa de globala miljöutmaningarna. Kan vi visa på hållbara alternativ kan vi bidra till att lösa klimat- och vattenfrågan, säger Staffan Filipsson.

Den indiska orten Ralegan Siddhi är en förebild

Läs om hur en indisk by står som förebild och inspiritation till testmodellen på Storsudret samt vikten att samarbeta med lokalbefolkningen.

Hela artikeln i Ny Teknik här!