Att gå runt och sjunga utklädda och med en  stjärna är en gammal tradition som varit utbredd över hela landet. I dag lever den kvar åtminstone på Möja. Stjärnsjungandet handlar om bibelns berättelse om de tre vise männen och deras vandring för att hylla det nyfödda Jesusbarnet. Sång och upptåg ingår, och så ”tiggde” man förr  ihop mat och dryck till ett kalas för byarnas ungdomar. 

Stjärnsjungare på Möja

På Möja i Stockholms skärgård gick Stjärnsjungarna på trettondagsaftonskvällen runt och gästade i hus och på några krogar, precis som de gjort sedan 1700-talet. Utklädda till kung Herodes, Judas och de tre vise männen går de runt och sjunger sina gamla verser och får både pengar och traktering som tack. Pengarna pengarna ska gynna Möja och har under åren bland annat gått till Möjahallen, dansbanan och öns ungdomsrörelse.

För att få till den rätta svarta ansiktsfärgen används en blandning av Niveakräm och sot, vilket sätter sina spår även i de hus man gästar. Och det är inget snabbt uppdrag att vara stjärnsjungare, man håller på långt in på natten till Trettondagen.

Äldre stjärnsjungaregäng
Bild: Ur bok av Lisa Bianchini

Vi som inte bor på Möja ( kanske lever traditionen även på andra ställen?) får hålla tillgodo med en Youtubefilm:

Stjärnsjungarna på Möja 1981

Stjärnsjungarna kliver in i köket på Femöringen på Trettondedagskvällen 1981. Såväl stjärngossarna som Kungen och Judas med pungen sjunger den sedvanliga stumpen och belönas även på sedvanligt vis med såväl hutt som pekuniär traktering. Efter knappt 40 sekunder slås även belysningen på så att sjungarna kan identifieras…

Se filmen här