TV-tips!

Så här sista dagen år 2016 kommer ett tips om en dokumentärserie som just nu sänds i Kunskapskanalen. I serien besöks fem av Europas vackraste öar, med äventyrliga forskare och förnybara energikällor. Seriens avsnitt är även tillgänglig på UR-play enda fram till 14 augusti 2018.

Avsnitt 1/5: El Hierro
På ön El Hierro i den spanska ögruppen Kanarieöarna finns rikligt med naturresurser för att producera hållbar el. Vind, vatten och sol ger möjligheter att förse ön med el när tillgång finns, men ön behöver både jämn och säker energileverans. Politiker och forskare berättar om olika tekniska lösningar att ta till vara på naturresurserna och skapa hållbar energi. På ön byten man också ut bensindrivna bilar mot elektriska och bygger ut laddningsstationer.

Avsnitt 2/5: Orkneyöarna
Utanför Orkneyöarna, norr om skotska fastlandet, ger havet generösa möjligheter till förnybar energi. Här finns utvecklingscentrat EMEC, the European Marine Energy Centre, en institution som forskar kring möjligheter att använda vågkraft och tidvatten som energikälla. Här berättar entreprenörer, biologer och ingenjörer om olika sätt att ta vara på havets krafter för framtida energibehov.

Avsnitt 3/5: Madeira
Ökande turism på Madeira kräver energi och vattentillgång. Här berättar ingenjörer och biologer hur de arbetar för att finna nya lösningar på förnybar energi. Vi får se hur man lagrar energi från vindkraft i en underjordisk vattenreservoar och hur frön till unika växer förvaras i en fröbank för att rädda Madeiras unika flora.

Avsnitt 4/5: Samsø
Hur bevarar man de vackra naturvyerna samtidigt som vindkraftverk ska byggas? På den danska ön Samsø i Kattegatt har energifrågan varit central under en lång tid. Frågan om förnybar energi engagerar lokalbefolkning, entreprenörer och ingenjörer. Här får vi veta mer om öns möjligheter till energismarta gröna energikällor.

Avsnitt 5/5: Island (Detta sista avsnitt sänds torsdag 5 januari kl 21.50 i Kunskapskanalen och är i skrivande stund ännu inte tillgängligt på UR-play.)
Turister från hela världen lockas av Islands varma källor och dramatiska landskap. Vulkaniska värmekällor och vattenkraft förser ön med el. Vilka idéer har ingenjörer och biologer om framtiden och förnybar energi?

Framtidens öar/UR-skola