Nyligen sjösattes Sveriges och SLU:s nya forskningsfartyg Svea och ligger nu vid kajen i Armonvarvet i Vigo, nordvästra Spanien.

Partikelfilter och inredning…

Nu fortsätter bygget av forskningsfartyget Svea vid kaj i Spanska Vigo. Det handlar om allt från stora partikelfilter, laboratorier och kranar till servrar, kabeldragning och inredning som ska komma på plats. I maj 2019 ska hon vara klar, meddelar Havs- och vattenmyndigheten på sin facebooksida.

– Det är alltid spännande när ett fartyg ska sjösättas, säger Åke Dagnevik, chefsförhandlare med omfattande erfarenhet av fartygsbyggen. När Svea väl låg vid kaj på kvällen var det många som var både glada och lättade.

Tilläggsbeställning flyttar fram leveransdatumet

Det slutgiltiga leveransdatumet har flyttats fram drygt två veckor då en omfattande tilläggsbeställning har gjorts för att stärka säkerheten mot intrång. Det är ett avancerat skalskydd som ska på plats för att leva upp till höga krav på säker datahantering.

Sveriges Lantbruksuniversitet SLU, berättar mer i sitt pressmeddelande den 8 augusti här!

Källa: SLU och HaV (Havs- och vattenmyndigheten)
Ingressfoto: SLU

Skärgårdsbryggan har tidigare rapporterat om fartyget vid flera tillfällen: Beställning, namntävling, kommande hemmahamn i Sverige samt om sjösättningen för några veckor sen.