Incidenter och nödsituationer på sjön har ökat. Under första halvåret 2017 har sjöräddningen fått rycka ut dubbelt så många gånger som samma period förra året rapporterar SVT Öst.
– Ja, vi har märkt en markant ökning av larm, både skarpa larm och medlemslarm, säger Johan Sunnerstam. Han är en de runt 15 frivlliga sjöräddarna vid Sjöräddningssällskapets station i Fårösund på norra Gotland.

I Östergötland har ökningen procentuellt varit ännu större. Under första halvåret i år har tio räddningsinsatser genomförts längs Östergötlands kust jämfört med fyra under samma period förra året.

Anders Johansson är precis som Johan Sunnerstam frivillig sjöräddare i Fårösund. Han tycker sig ha sett att fler människor ägnar sig åt båtliv på semestern, men inte alltid med tillräckliga kunskaper.
– Det finns ju ganska mycket som man blir förvånad över, säger Anders. Navigationskunskaperna är ganska bristfälliga hos många. När det gäller egen säkerhet så ser vi att många saknar flytväst. Man har fel kläder på sig, man har inga fluorescerande kläder vilket gör det svårt att se folk.

Se nyhetsinslaget på SVT Ost här!

Foto: Sjöräddningssällskapet