Larmen kring Östersjötorskens akuta situation duggar allt tätare och kommer från flera olika håll. Nu kräver Gräsö-Öregrund fiskareförening ett stopp för trålfisket i Ålandshav och Södra Kvarken för att ge bestånden en chans till återhämtning. Samtidigt uppmanar flera miljöorganisationer nu politiker och myndigheter till krisåtgärder.

Tidigare i april visades dokumentären “Torsken – havets hopp” i SVT. I den framkommer att bestånden av torsk i Östersjön mår väldigt dåligt. Samtidigt har vad som tycks vara en ny torskart som lever i Ålandshav visat sig vara av annat slag, större och mer motståndskraftig som även klarar av att föröka sig. Men den lever en riskabel tillvaro.

Tom Sundell från Gräsö-Öregrunds fiskareförening, som även medverkar i dokumentären, menar att den storskaliga trålningen av torsk och strömming, som är föda för torsken, har varit förödande för bestånden och nu riskerar även den nyfunna torskarten.

– Jag har fiskat här i hela mitt liv, men nu är strömmingen slut. En av Sveriges största trålare var här i tre veckor i mars-april och fiskade helt rent. Svenskt pelagiskt fiske är ett överfiske utan dess like, säger han.

Han är även djupt kritisk till att Havs och vattenmyndigheten, HaV, inte har koll på de industriella fiskeriernas bifångster.

– HaV har absolut ingen aning vad de har i trålen om det är strömming, skarpsill eller vilka bifångster de får, de vet inte. På 1 miljon ton kontrollerar de endast 100 kilo.

Nu kräver Gräsö-Öregrunds fiskareförening i en skrivelse till generaldirektören för HaV, Jakob Granit att det omfattande och storskaliga trål- och industrifisket i Ålandshav och Södra Kvarken ska upphöra.

– Det är mycket värre än vad folk tror. Det är katastrof helt enkelt och förskräckligt att en myndighet kan tillåta det, säger Tom Sundell.

Källa: Tidningen Skärgården, läs hela artikeln här

Här kan du se den omtalade dokumentären: Torsken- havets hopp SVT Play

SVT Play: Torsken- havets hopp