Luleås nya bogserbåt ska minska utsläppen: ”Speciell hybriddrift”. Hon kostar 160 miljoner kronor och är världens mest moderna bogserbåt som både kan bryta is och bogsera stora fartyg.
Att den är hybriddriven gör att utsläppen av diesel är 20 procent mindre. Den 20 augusti var det dopkalas i hennes hemmahamn i Luleå.

Det är 20 år sedan Luleå hamn senast fick en ny bogserbåt och när flottan nu utökats med en världsunik bogserbåt som både kan bryta is och bogsera båtar hade man ställt till med ett ordentligt firande då Vilja som båten ska heta skulle döpas. Äran att slunga flaskan av is mot fartygets skrov fick Birgitta Ahlqvist(S) styrelseordförande Luleå Hamn AB.

I festtalet pratade hamnens vd Henrik Vuorinen om att hela det fleråriga projektet som lett till att båten nu finns redo att arbeta i hamnen, präglats mycket av vilja och samarbete med leverantörer och designer.

Han säger att satsningen på 160 miljoners båten gör det möjligt för Luleå att ta emot de större båtar som kan tas in när utbyggnaden av hamnen sker. Det är något som man arbetar inom ramen för Malmporten projektet.

Foto: Jacob Nilsson

Läs hela notisen

Källa: SVT Norrbotten

Läs mer om Vilja

Källa: Sjöfartsverket