Så här års sätter många båtägare fart med att göra i ordning båten inför stundandesäsong. Varje år målas 700 000 liter båtbottenfärg på fritidsbåtarnas skrov i Sverige. Men det gäller att se upp. Vanliga båtbottenfärger är giftiga och innehåller skadliga ämnen. För att skydda miljön och få ned antalet giftiga båtskrov har Transportstyrelsen tagit fram nya rekommendationer.

– Många traditionella båtbottenfärger innehåller gifter och en mängd olika biocider, ämnen som är skadliga för både hälsa och miljö. När färgen långsamt läcker ut förgiftas livet i havet. Man bör därför helt undvika att måla båten med bottenfärg som innehåller biocider, säger Lina Petersson, handläggare på avdelningen Sjö- och luftfart.

– Det finns giftfria metoder som kan hålla skrovet fritt från det som kallas beväxning, alltså små organismer som sätter sig fast på båtbotten, som borsttvätt, annan mekanisk rengöring, skrovduk eller båtlyft. Om så många båtägare som möjligt använder alternativa giftfria metoder istället kan vi undvika hälsoproblem och samtidigt göra miljön en stor tjänst. I många fall är det dessutom både billigare och enklare, säger Lina Petersson.

Foto: Pellinge Maskinservice AB

Läs hela notisen

Läs Transportstyrelsens rekommendationer

Källa: Transportstyrelsen