På Utö har det återigen blåst upp till strid om hyrorna mellan Skärgårdsstiftelsen och hyresgästerna. Stiftelsen vill marknadsanpassa hyrorna som legat stilla i flera år. Hyresgästerna är upprörda över stora höjningar och tycker inte att de nya hyrorna är skäliga.

Flera av Skärgårdsstiftelsens hyresgäster på Utö upprörs över de kraftiga hyreshöjningar som väntar dem. Beskedet fick de nyligen i rekommenderade brev från stiftelsen som äger byggnader för kort- och långtidsuthyrning på ön.

En av de som hyr fritidsboende av stiftelsen på Utö är Bitte Bohlin, som i sommar firar 60 år på ön. Hon och ett drygt 20-tal andra hyresgäster har rejäla hyreshöjningar att vänta. I hennes fall handlar det om en höjning med 86 procent. Från 1 669 till 3 100 kronor per månad. 

– Man blir bestört! Att de gör så här. Vi har inte fått någon vettig förklaring utan det bara dimper ner ett besked, säger hon.

På Skärgårdsstiftelsen är det Petter Lundgren som är regionchef och ansvarar för uthyrningen i södra skärgården, bland annat Utö.

Han pekar på att stiftelsen har krav på sig från sina huvudmän och styrelse att ha en ekonomi i balans och att man inte längre kan räkna med att få bidrag i samma utsträckning som tidigare.

– Vi vet att en del av hyresgästerna på Utö är jättemissnöjda. Det är tråkigt. Men det blir tyvärr så när vi inte har omförhandlat hyrorna på lång tid och när vi ska anpassa hyrorna till skälig nivå med dagens mått säger han och fortsätter:

– Vi har gjort en skälig bedömning med jämförbara fritidshusavtal i skärgården. Och då landar vi på de här nivåerna. Vi ser över alla våra avtal kontinuerligt. Det är inget konstigt med det.

Foto: skargarden.se

Läs hela notisen

Källa: skargarden.se