I augusti tar Opus bilbesiktning båten ut till öarna i Stockholms skärgård

Det är Ulf Hermelin och hans kollegor från Opus som under några helger i augusti varje år åker ut till Stockholms skärgård för att hjälpa bilägarna, skriver Opus på sin hemsida.

Flest bilar på Utö

Flest ö-bilar finns på Utö medan den ö med minst antal fordon att besikta är Sandhamn, där är det bara öns gamla brandbil som ska kontrolleras.

– När vi kommer ut till öarna blir det lite av en folkfest. Alla är på plats och diskuterar och kommenterar medan vi kryper under bilarna för att efter bästa förmåga göra vårt jobb. Det är kul och gemytligt samtidigt som det är fysiskt tufft för oss eftersom vi inte har tillgång till de hjälpmedel vi har på våra stationer. Istället för att lyfta bilarna får vi krypa in under dem.

Inga försäkringar gäller för en obesiktad bil

Trots att det är enkelt att få sin bil besiktad är det en och annan som smiter undan kravet. Något som Ulf Hermelin med det bestämdaste avråder ifrån.
– Även om risken att åka fast i en poliskontroll är mycket liten blir det desto besvärligare för den som kör omkring i en obesiktad bil eftersom inga försäkringar gäller. Istället får bilägaren själv stå för alla kostnader.

Tider för besiktning i Stockholms skärgård

Under 2018 kommer Opus Bilprovning att besikta bilar på öar i Stockholms skärgård under dessa tider:

 • Utö
  Fredag 17/8 kl 9:00-14:00 samt lördag 18/8 kl 10:00-15:00
 • Runmarö
  Lördag 25/8 kl 9:20-15:00
 • Svartsö
  Söndag 26/8 kl 9:30-10:20
 • Möja
  Söndag 26/8 kl 12:00-15:00

Boka tid enklast via hemsidan här!

På sammanlagt 17 öar, specifikt utpekade, i landets skärgårdar finns bilar som ska besiktas enligt samma princip som bilar på fastlandet. Läs hela texten på Opus hemsida och se vilka öar det gäller här!

Källa: Opus bilprovning