Igår (11/4) kom äntligen dagen som vi väntat på riktigt länge – invigningen av Baltic Sea Science Center (BSSC) på Skansen! H.K.H. Kronprinsessan Victoria och stiftelsens grundare Björn Carlson var på plats för att välkomna de första besökarna in i huset.

2013 hörde Skansen av sig till BalticSea2020 och berättade om sin idé att bygga ett hus där Skansenbesökarna har möjlighet att upptäcka Östersjön. Men de behövde en samarbetspartner.

– Vi har fått den här typen av förfrågningar flera gånger tidigare, men antingen så har konceptet eller platsen inte känts helt rätt. Men när Skansen hörde av sig och berättade om sin vision så föll allt på plats! säger Conrad Stralka, verksamhetschef på BalticSea2020.

Igår kunde de första besökarna äntligen få se resultatet av flera års samarbete. BSSC består dels av en akvariedel där besökarna möter bland annat torsk, lax, ål och havsöring i det stora rovfiskakvariet. I stimfiskakvariet simmar sill och strömming och i bryggakvariet hittar vi gädda, gös, abborre och mört.

Källa: Balticsea2020, läs hela artikeln och se bilder här!

Och Bryggans reporter Nilla Söderqvist passade på att på lördagen besöka det nyöppnade centrat. Hon rapporterar om mycket folk och barnvagnar som fick lämnas utanför.

Baltic Sea Science Center. Foto: Nilla Söderqvist