Snart lämnar forskningsfartyget R/V James Clark Ross Falklandsöarna med destination Antarktis. Ombord finns den svenske marinbiologen Thomas Dahlgren från Göteborgs Universitet.

Han ska studera djurlivet på en havsbotten som varit dold av den antarktiska isen i tiotusentals år.

I somras bröts ett stort stycke av glaciärisen loss från området Larsen C på den Antarktiska halvön. Stycket, kallat A68, är till ytan dubbelt så stort som Gotland. I sprickan som uppstod mellan den fasta och den flytande glaciären ges nu en unik möjlighet för forskarna att studera havsbotten i ett område som varit dolt i 120.000 år.

– Det är en botten som varit täckt av isen och aldrig tidigare kunnat undersökas. Jag är speciellt intresserad av det som lever på havsbotten, säger Thomas Dahlgren.

Ombord på fartyget finns ett 20-tal forskare från flera olika länder. Tanken är att Thomas Dahlgren och hans kollegor med hjälp av trålar, skrapor och så kallade bottenhuggare ska hämta upp material från havsbotten i det området som frilagts i sprickan.

– Nästan all energi som kommer till de här stackars djuren har kommit från solen utanför glaciären och har sedan drivit in med svaga havsströmmar. Antagligen hittar vi en miljö som är lik djuphavet. Det är mest små kräftdjur, musslor, små maskar, sjöborrar och sjögurkor, säger Thomas Dahlgren, som ändå tror på en del överraskningar.

– Jag är övertygad om att vi kommer att hitta nya arter.

Forskarna på fartyget ska under tre veckor försöka samla så mycket information som möjligt från havsbotten och miljön runt omkring. Man har med sig en särskild släde som kan dras efter botten liksom flera videokameror. Expeditionen ska också ta prover på sediment och vatten och dokumentera förekomsten av marina däggdjur och fåglar.

Men uppdraget handlar inte bara om att kartlägga djurlivet kring och på botten under Antarktis glaciärer. Forskarna tror också att djuren kan ge viktig information om klimatförändringarna.

R/V James Clark Ross Foto: British Antarctic Survey

Källa: Ny Teknik

Läs hela artikeln här