Den drivande segelbåten Bild: KBV

Den drivande segelbåten
Bild: KBV

Stormvindarna ven och kornsnön piskade i luften den gångna helgen, inte precis något drömväder för segling. Men det finns fortfarande en del som är ute och ibland går det mindre bra… Läs nedan Kustbevakningens skildring av ett räddningsuppdrag i Gotska sjön.

Dramatisk sjöräddning i Gotska sjön

28 november 2016 kl 14:55

Uppdaterat 161129: Bogserbåten Atlas kopplade i morse segelbåten som var inblandad i sjöräddningen med KBV313. JRCC har gjort en ny driftprognos på livflotten som användes i sjöräddningen. Kustbevakningens flyg KBV502 gör ett nytt försök att leta rätt på flotten. Flotten hittades senare under eftermiddagen av marinens fartyg Helsingborg 15M NE om Visby. KBV002 Triton skickades ut och bärgade flotten.

Detta har hänt: Vid 23-tiden i söndags larmades Kustbevakningen till en segelbåt som befann sig i sjönöd i Gotska sjön mellan fastlandet och Gotland. Segelbåten hade motorproblem och intrasslade segel, i vindar på upp till 22 meter per sekund. Båten, med två personer ombord, drev fritt.

KBV 313, från kuststationen i Oxelösund, larmades till platsen av sjö- och räddningscentralen. Framme vid segelbåten kunde inte Kustbevakningens besättning koppla segelbåten för bogsering, på grund av den hårda sjögången.

‒ Allt rör sig så otroligt mycket vid sådan här väderlek, vilket för med sig stora risker. Två handelsfartyg i närheten försökte läa för oss och segelbåten, men tyvärr gjorde det ingen skillnad. Och att lämna platsen var inget alternativ – en båt i nöd med personer ombord lämnar man inte åt sitt öde, säger Martin Hollingworth, befälhavare på KBV 313.

Läs mer